Ameriški operaterji ugašajo 2g

Debata o vsem, kar ni povezano s Telemachom
Odgovori
Deky_
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2387
Pridružen: 14. Avg 2007 08:57
Telefon: Samsung Galaxy S22u.
Kraj: Postojna

Ameriški operaterji ugašajo 2g

Odgovor Napisal/-a Deky_ »

V Evropi pa bodo telekomunikacijska podjetja še vzdrževala vse tri zdajšnje tehnologije mobilne telefonije.

Ameriški operater mobilne telefonije AT&T je uporabnike začel obveščati, da bo z začetkom prihodnjega leta dokončno ugasnil omrežje 2g in namesto tega namenil dodatne frekvence omrežju lte. Načrte o opustitvi omrežja druge generacije je že pred tem objavil tudi največji ameriški operater Verizon. Medtem evropski operaterji večinoma še ne razmišljajo o čem takem, tudi slovenski zatrjujejo, da bodo vsaj še nekaj let vzporedno vzdrževali omrežja druge (edge), tretje (hspa) in četrte (lte) generacije.

V AT&T pojasnjujejo, da zaradi čedalje večjih potreb po hitrem prenosu podatkov morajo nameniti več frekvenčnega spektra novejšim tehnologijam in da že leta ne prodajajo več telefonov, ki bi se povezovali zgolj v 2g oziroma edge. Večina uporabnikov tako ima telefone, ki podpirajo vsaj 3g ali pa tudi lte. Zaradi izklopa gsm bodo izpraznili frekvenčni območji 850 in 1900 MHz, kjer bo potem izključno lte. Omrežje tretje generacije bodo morali ohraniti še nekaj časa, ker bo večina klicev še vedno potekala po njem, saj le malo telefonov podpira klice v omrežju lte (volte).

Verizon je konec omrežij 2g in 3g napovedal za leto 2021, v vmesnem času pa, drugače kot največji konkurent, postopoma odvzema frekvenčni spekter omrežju 3g. Ker je ta operater v omrežju druge generacije uporabljal tehnologijo cdma, ne gsm, jo mora do dokončnega prehoda na volte vzdrževati za klice. Konec tehnologije 2g so napovedali tudi avstralska operaterja Telstra in Optus in trije singapurski operaterji. V Kanadi pa to omrežje vzdržuje le še Rogers.

V Evropi razen neobvezujočih napovedi, da bo čez približno pet let konec ene ali druge tehnologije, še ni slišati o ugašanju 2g ali 3g. Tudi slovenski operaterji nimajo tovrstnih načrtov. Večinoma so v zadnjih letih nadgradili omrežja z baznimi postajami, ki omogočajo programsko nastavljanje, na katerih frekvencah oddajajo katero tehnologijo (tako imenovani single run) in zato nimajo večjih dodatnih stroškov z vzdrževanjem stare tehnologije, kar je tudi eden od razlogov za potezo AT&T. Utegne se zgoditi, da bo vsaj pri nas prej umrla novejša tehnologija 3g, ki je operaterji že zdaj ne nadgrajujejo več in ima manjšo pokritost od preostalih dveh. Vsekakor se bo s peto generacijo najmanj eno od starejših omrežij moralo posloviti, saj operaterji nimajo na voljo neomejeno frekvenc, niti z novimi (denimo 700 MHz), ki naj bi jih regulator razpisal v prihodnjih letih.
vir: http://www.delo.si/znanje/infoteh/ameri ... jo-2g.html
Odgovori