Evropejcem se obeta geografsko neomejen dostop do digitalnih

Debata o vsem, kar ni povezano s Telemachom
Odgovori
Safre
Moderator
Moderator
Prispevkov: 800
Pridružen: 21. Jan 2009 10:55
Telefon: Galaxy S VII edge

Evropejcem se obeta geografsko neomejen dostop do digitalnih

Odgovor Napisal/-a Safre »

Evropejcem se obeta geografsko neomejen dostop do digitalnih vsebin

Bruselj, 9. decembra - Evropska komisija je danes predstavila predlog uredbe o čezmejni prenosljivosti storitev spletnih vsebin, ki bo Evropejcem omogočil, da bodo povsod v EU imeli dostop do spletnih storitev z digitalnimi vsebinami, kot so filmi in glasba. Čezmejna prenosljivost, ki je nova pravica EU za potrošnike, naj bi se uresničila leta 2017.

Uporabniki imajo danes med potovanjem po EU lahko onemogočen dostop do spletnih storitev z vsebinami, kot so filmi, športni prenosi, glasba, e-knjige ali igre, čeprav so jih plačali v svoji domači državi, so sporočili iz Bruslja.

Danes predstavljeni predlog uredbe o čezmejni prenosljivosti storitev spletnih vsebin si prizadeva za odpravo teh omejitev, da bi lahko državljani EU na potovanju imeli dostop do digitalnih vsebin, na katere so se naročili ali jih kupili doma.

Čezmejna prenosljivost, ki je nova pravica EU za potrošnike, naj bi se uresničila leta 2017, ko bodo odpravljeni tudi stroški gostovanja v EU. Ker gre za predlog uredbe, se bodo predpisi po njenem sprejetju uporabljali neposredno v vseh 28 državah članicah EU.

"Osebe, ki zakonito kupijo vsebine, kot so filmi, knjige, nogometne tekme, televizijske nanizanke, morajo imeti možnost, da jih lahko odnesejo s seboj kamorkoli v Evropi. Gre za resnično spremembo, tako kot pri odpravi stroškov gostovanja," je povedal podpredsednik komisije in komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip.

Komisija je danes predstavila tudi akcijski načrt za posodobitev pravil EU o avtorskih pravicah. Ta se bo v prihodnjih šestih mesecih uresničil z zakonodajnimi predlogi in političnimi pobudami, pri katerih se bodo upoštevali prispevki z različnih javnih posvetovanj.

Na splošno želi komisija zagotoviti, da Evropejci lahko dostopajo do široke zakonite ponudbe vsebin ter da so hkrati avtorji in drugi imetniki pravic bolje zaščiteni in pravično plačani. Sodobnejši in bolj evropski okvir bo koristil tudi ključnim sektorjem na področjih izobraževanja, kulture, raziskav in inovacij, poudarjajo v Bruslju.

Komisija je poleg tega predstavila predloga novih pravil za izboljšanje varstva evropskih potrošnikov pri spletnem nakupovanju in za pomoč podjetjem pri čezmejni prodaji. Prvi predlog obravnava dobavo digitalnih vsebin (npr. pretakanje glasbe), drugi pa spletno prodajo blaga (npr. nakup oblačil prek spleta).

Omenjena predloga odpravljata glavne ovire za čezmejno poslovanje v EU: pravno razdrobljenost na področju potrošniškega pogodbenega prava in z njo povezane visoke stroške za podjetja ter nizko stopnjo zaupanja potrošnikov pri spletnem nakupovanju v drugi državi.

Odstranitev ovir, ki izhajajo iz razlik med ureditvami pogodbenega prava, bo koristila celotnemu evropskemu gospodarstvu. Potrošnikom v drugih državah članicah naj bi začelo prodajati več kot 122.000 evropskih podjetij, skupno število potrošnikov, ki prek spleta kupujejo v drugih državah EU, pa bi se lahko dvignilo do 70 milijonov.

"To bo odprlo nove trge, zlasti za mala in srednja podjetja, okrepilo konkurenco in spodbudilo gospodarsko rast. Nižje maloprodajne cene bodo po pričakovanjih povečale potrošnjo v EU za 18 milijard evrov, bruto domači proizvod EU pa naj bi se zvišal za štiri milijarde evrov," navajajo v Bruslju.

"Danes predstavljena predloga bosta potrošnikom na spletu zagotovila več pravic, tako da bodo lahko z zaupanjem naročali blago in storitve iz drugih držav EU. Podjetja, zlasti najmanjša, bodo imela manjše stroške pri širjenju prek meja, saj bo namesto neenotnih nacionalnih predpisov veljal skupen sklop pravil EU," pravi Ansip.

Omenjeni predlogi predstavljajo paket prvih zakonodajnih predlogov v okviru maja letos predstavljene strategije enotnega digitalnega trga. Do konca prihodnjega leta bodo predstavili skupaj 16 pobud.
VIR https://krog.sta.si/2208405/evropejcem- ... nih-vsebin
Slika
Odgovori