Telekomovo optično omrežje bo na voljo tudi drugim

O ostalih operaterji interneta, IPTV, telefonije ...
Odgovori
Deky_
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2377
Pridružen: 14. Avg 2007 08:57
Telefon: iPhone 13 Pro Max
Kraj: Postojna

Telekomovo optično omrežje bo na voljo tudi drugim

Odgovor Napisal/-a Deky_ »

Ljubljana - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je danes objavila odgovore na pripombe, ki so jih operaterji podali na njeni analizi trga širokopasovnega dostopa. Nekatere pripombe je upoštevala, ostaja pa že z analizo napovedana glavna novost - Telekom Slovenije bo moral omogočiti dostop do svoje optike tudi alternativnim operaterjem.

Nekaj pripomb smo upoštevali druge ne - predvsem smo upoštevali pripombe, ki se tičejo denimo različnih rokov. Ampak v načelu pa predlog izvedbe regulacije ostaja - optična lokalna zanka bo razvezana," je za STA ob tem povedal v.d. direktorja Apeka Miha Krišelj.

To pomeni, da bodo uporabniki imeli možnost preko optičnega omrežja Telekoma Slovenije kot operaterja s pomembno tržno močjo dobiti ne samo storitve, ki jo ponuja Telekom, ampak tudi storitve, ki jih ponujajo alternativni operaterji. Ti bodo seveda Telekomu za to ponujanje storitev prek njegovega omrežja morali plačati določeno vsoto.

Agencija bo obveznosti Telekomu uradno naložila z dvema odločbama, ki naj bi ju predvidoma izdala marca. Telekom bo moral nato na podlagi predpisane metodologije do 1. junija leto oblikovati stroškovno veleprodajno ceno in jo potem uveljaviti 1. julija. Agencija bo izračunano stroškovno ceno pred njeno uveljavitvijo preverila.

Odločbi bosta dve, ker gre v tem primeru za dve analizi oziroma dva trga - medoperaterski trg dostopa do fizične omrežne infrastrukture, vključno s sodostopom ali razvezanim dostopom, na fiksni lokaciji (tako imenovan upoštevni trg 4), in medoperaterski trg širokopasovnega dostopa (trg 5).

Gre za ponovni analizi teh trgov, agencija jih namreč izvaja načeloma na dve leti, ker se razmere na trgu pač spreminjajo, to pa vpliva na vsebino obveznosti, ki jih naloži operaterjem s pomembno tržno močjo. Tudi v prenovljenih analizah je agencija ugotovila, da ima Telekom Slovenije pomembno tržno moč na tem trgu, zaradi česar na trgu ni učinkovite konkurence. Zato Telekomu nalaga več obveznosti na čelu z omenjeno razvezavo optične zanke.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je že ob predstavitvi analiz opozoril, da bo Telekom zaradi regulacije na področju širokopasovnega dostopa, kot jo predvideva predlog Apeka, ob 16 milijonov evrov prihodkov letno in da lahko pride do zastoja investicij v infrastrukturo izven urbanih naselij.

Krišelj ta izračun težko komentira, dodaja pa, da se optične zanke ne razvezuje z namenom zavreti izgradnjo optičnih omrežij, ampak zato, da bi se omrežja, ki so že zgrajena, bolj učinkovito uporabila. "Analiza optičnih omrežij, ki smo jo naredili, je pokazala, da je izkoriščenih le okrog 20 odstotkov teh omrežij," pravi Krišelj.

Eden od razlogov za to neizkoriščenost je verjetno ta, da ni storitve, ki bi za svoje delovanje nujno potrebovala tako zmogljivo povezavo, kot je optična. Ko se bo pojavila takšna storitev, bo verjetno lažje tržiti optiko.

Ko bo prišlo do tega, bo sicer verjetno mogoče tudi ločeno obravnavati trg širokopasovnega dostopa prek optike in trg dostopa prek tehnologije xDSL. Zdaj se ju obravnava skupaj, zaradi česar ima Telekom tudi najvišji skupni tržni delež, čeprav nima največjega optičnega omrežja v državi. Največje optično omrežje ima mariborski operater T-2, vendar pa je število optičnih priključkov še vedno majhno v primerjavi s priključki xDSL, koder je vodilni Telekom Slovenije.

vir: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042421751
Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2418
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone12
Dodatni paketi: EON light(150/50net)
Kraj: Celje

Re: Telekomovo optično omrežje bo na voljo tudi drugim

Odgovor Napisal/-a lithium »

Me res zanima, po kakšni "tržni" ceni bo optika ponujena alternativnim ponudnikom... :klovn: :klovn: :klovn:
Administrator neuradnega foruma
Uporabniški avatar
avgi
Stari maček
Stari maček
Prispevkov: 1120
Pridružen: 11. Sep 2007 13:17
Telefon: Honor 6c
Kraj: Prebold

Re: Telekomovo optično omrežje bo na voljo tudi drugim

Odgovor Napisal/-a avgi »

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je v skladu s pričakovanji objavila odločbo, s katero je določila družbo Telekom Slovenije d.d. za operaterja s pomembno tržno močjo na upoštevnem trgu 4 »Dostop do (fizične) omrežne infrastrukture (vključno s sodostopom ali razvezanim dostopom) na fiksni lokaciji (medoperaterski trg)«. Nova odločba družbi Telekom Slovenije nalaga razvezavo njenega optičnega omrežja ter druge obveznosti, ki zagotavljajo razvoj konkurence na trgu.

Vir: apek.si
Slika
Slika
Odgovori