Zanima me, če kdo ima idejo kako se je pri meni vklopil prenos podatkov. Leta 2009 sem po povratku iz tujine dobil Tušmobilov račun za prenos podatkov. Po pregledu računa sem ugotovil, da je prenos podatkov zaračunan vsakih 20 min(periodično), 24 ur na dan, sedem dni. Na Tušmobilu so mi povedali, da sem za nastavitve aparata odogovoren sam. Kje so te nastavitve niso hoteli povedati. Informacijo o nastavitvah sem dobil od drugega mobilnega operaterja (vsak telefon naj bi imel drugače nastavitve) in sem ugotovil, da sicer moj telefon ima možnost vklopa 5,10,30, 1 dnevnega prenosa podatkov ne pa tudi 20 min. Na Apeku so izdali odločbo v korist Tušmobila, na podlagi cmr izpisa ,ki dokazuje, da je tuji operater zaračunal tušmobilu opravljeno storitev ne pa tudi kako se je ta možnost vklopila. Skratka, na obravnavi je Tušmobil gladko odbil kakršno možnost, da s svoje strani razišče kako je do periodičnega vklopa prišlo (češ z tem ima stroške). Skratka, do danes je ostalo nepojasnjeno kako je mobilni aparat, ki v nastavitvah nima 20 minutnega periodičnega prenosa podatkov lahko podatke prenašal vsakih 20 min. Na Apeku so prodajali buče, da sem si sam naložil softwer z interneta. Ime softwera niso vedeli. Po pregledu računov za nazaj sem ugotovil,da se je prenos podatkov vklopil tudi mesec dni prej, le da sem bil v Sloveniji in so stroški prenosa bili zanemarljivi. Prenos podatkov se je vklopil meseca julija in avgusta,kar mi je dalo misliti, da so oni sami naredili vklop. Še posebej, ko sem ugotovil, da so leto 2009 končali z več kot 100.000.0000 izgubo. Isto leto je evropska komisija zmanjšala tudi cene smsov.
Na Apku sem dobil občutek, da so pristranski (tudi pri odobritvi umts je Apek ravnal pristransko).
http://www.pravna-varnost.si/livelawyer ... newsid=196
Ga. Arnež, ki je vodila postopek je redno zaposlena na sodišču. Ne vem ali je zaposlitev na Apeku honorarna in menim, da v tem primeru gre za konflikt interesov. Ga. Arnež je trdila, da je primerov reklamacije, kje operater zaračunava prenos podatkov pri nas zanemarljiv. Žal, z različnih forumov in iz časopisnih novic ugotavljam, da te navedbe ne držijo. Tudi evropska praksa kaže drugačno sliko zato se tudi spreminja v smeri, da se potrošnik zaščiti saj so očitno mobilni operaterji našli odličen način za lupljenje potrošnikov.
Dodajam še link do objave, da je evropska komisija Sloveniji izdala opomin za kršitev telekomunikacijske zakonodaje kje Unija zahteva boljšo zaščito potrošnikov, jasnejše informacije o storitvah in boljšo zaščito osebnih podatkov.
http://www.finance.si/318864/Sloveniji- ... onodaje-EU