Kako do sosedovega interneta, WLAN-a brezžični internet?

Stare, neaktivne in neuporabne teme pristanejo tukaj...
Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2325
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a lithium » 28. Okt 2009 13:47

Aha, pa vem spet nekaj novega :)
Seveda je cena tudi te pod 10€, ampak tista ki sem jo omenil ima verjetno precej večji dobitek signala. Poročali so, da dosegajo z pravo wifi enoto tudi 1km brez problema.
Administrator neuradnega foruma

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Znanec
Prispevkov: 80
Pridružen: 04. Dec 2007 09:23
Telefon: NOKIA
Kraj: Goriška Primorska

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 28. Okt 2009 14:31

A ti kupuješ s te strani, glede na to da trdiš o teh cenah?
Moram pa priznati da je ta Yagi (če podatki držijo) zares solidna in če odtali stroški niso preveliki, res dober nakup. :-D
Sicer pa a si imel v mislih to omni anteno?
Slika

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2325
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a lithium » 28. Okt 2009 14:36

Jep, jaz veliko kupujem s te strani.
Plačaš preko paypal, poštnine NI NIČ (zastonj ti pošljejo robo iz Hong Kong-a, tudi če je vrednost nakupa samo 1$) :)
Traja pa približno tri tedne, da pride roba do tebe na dom.

V glavnem cene so okrog 40% nižje, kot podobni artikli pri nas.

Pazi samo, če presežeš 22€, ti naši cariniki pribijejo DDV. Drugače pa ni nič carine.

Aja, pa naj te ne zmede, cene na strani so v $, torej jih deli z 1.5, da dobiš koliko boš plačal v € :)
Administrator neuradnega foruma

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Znanec
Prispevkov: 80
Pridružen: 04. Dec 2007 09:23
Telefon: NOKIA
Kraj: Goriška Primorska

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 28. Okt 2009 14:43

A res? Potem pa bom še kaj kupil pri njih :biggrin:
Edino čudi me da ni nikakršne carine, saj je HONKONG v PRC :confused:

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2325
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a lithium » 28. Okt 2009 15:34

Do 22€ ni nič.
Nad 22€ je DDV.
Nad 150€ je carina + DDV

Ti pa carinska pošta pošlje poziv, da jim mailaš izpis ebay dražbe ali račun, koliko je bila cena izdelka v tujini. Če sami tega ne ugotovijo.
Administrator neuradnega foruma

Uporabniški avatar
Azzil
Moderator
Moderator
Prispevkov: 295
Pridružen: 27. Jul 2007 12:59
Telefon: Samsung Galaxy SII
Dodatni paketi: Brezmejni internet 24ur
Znesek računa: 8€

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a Azzil » 28. Okt 2009 15:54

uau, res hudo dobra stran!! :hurra:
... je zame arest azil, je zame arrest azzil, je zame arest azil???
Slika

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Znanec
Prispevkov: 80
Pridružen: 04. Dec 2007 09:23
Telefon: NOKIA
Kraj: Goriška Primorska

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 29. Okt 2009 12:01

lithium napisal/-a: Kako hitro internetno povezavo pa imaš ti? In kako hitro dosega sosed preko wlana?
Povezavo v svet imam 4Mbit/s - 512kbit/s. Do soseda pa nisem testiral dejanske hitrosti. Vsekakor je višja od povezave v svet.

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Znanec
Prispevkov: 80
Pridružen: 04. Dec 2007 09:23
Telefon: NOKIA
Kraj: Goriška Primorska

Re: Kako do sosedovega interneta, WLAN?

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 30. Okt 2009 13:46

2.PRIMER - nastavitve usmerjevalnikov
Vsekakor pa, da bo povezava zares delovala je potrebno vložiti nekaj truda. Najprej je potrebno imeti dva usmerjevalnika z odprtokodnim FW ali najbolje preizkušen Linksysov usmerjevalnik WRT54GL ter mu posodobili (naložiti) najnovejšo različico Tomato FW-ja.
Za to da bo stvar zaživela pa so dovolj nastavitve v podmeniju Basic Setings --> Network.
SlikaSlika
Nastavitve 1. usmerjevalnika ki je priključen na internet ter nastavitve drugega ki je preko WDS povezan na prvega.

1. Seveda bomo kot prvo nastavili povezavo v svet. Za to pa potrebujemo uporabniško ime in geslo ki nam ga je podal operater.
Če je povezava preko ADSL modema potem izberemo način (Type) PPPoE oz. kot to navaja operater.
Način povezave je najbolje da pustite privzeto (Keep Alive) saj ni potrebe da se povezava prekinja
Ime servisa pa ni potrebno vpisovati. Vseeno pa sem jaz vpisal ime (prejšnjega) operaterja
Slika

2. Priporočljivo je da spremenimo privzet IP naslov usmerjevalnika.
Omrežni naslov naj ostane 1 medtem ko naslov podomrežja spremenite na vam najljubšo številko.
Maska mreže ostane kot je privzeta.
Okvir za statični DNS pa pustimo prazen.
Slika

3. Da se bodo naprave povezavo samodejno povezovale je potrebno da je DHCP vključen. Zaradi varnostnih razlogov pa je bolje da naprave ročno nastavite.
Slika

4. Brezžična naprava mora biti v meniju Wireless omogočena (Enable)
Zapisati si moramo MAC naslov tega usmerjevalnika
Za brezžični način izberemo AP+WDS v primeru da uporabljamo tako kot je prikazano v prejšnji shemi. Če pa se na prvi usmerjevalnik povezujemo le žično, izberemo le WDS.
B/G način lahko poljubno izbirate. Vendar če vam bo povezava nihala in bila nestabilna, poskusite s tem da izberete le B mode.
SSID je priporočljivo da si nastavite svojega in ne uporabljate privzetega. Če ne zaradi drugega vsaj zato da boste takoj vedeli da je to vaše omrežje in ne od soseda.
Okence v Broadcast naj bo obkljukano saj v nasprotnem primeru router ne oddaja SSID-ja in posledično z brezžičnimi napravami omrežja ne boste videli in se nanj tudi ne boste mogli avtomatsko povezat. Kasneje pa zaradi varnost ga raje izključite in naprave ročno nastavljate.
Kanal izberite takega ki je najmanj zaseden in čim dlje od aktivnih kanalov. Kateri so aktivni kanali v bližini pa ugotovite s funkcijo SCAN
Slika

5. V meniju WDS izberemo Link Winh in v spodnje okvirje vpišemo MAC naslov drugega usmerjevalnika s katerim se prvi povezuje.
MAC naslov pa dobimo na drugem usmerjevalniku kot je zapisano v prejšnjem odstavku.
Slika

Pri drugem usmerjevalniku postopamo podobno le da:
WAN/internet izključimo (disable), saj se ga ne bo uporabljalo.
V LAN vpišemo IP naslov ki ga bo usmerjevalnik imel. Priporočljivo da je naslednja številka. Obvezno pa mora imeti isto podomrežno številko!
Maska ostane privzeta.
V okna Default Gateway in Static DNS vpišemo IP naslov glavnega (prvega) usmerjevalnika.
DHCP server moramo obvezno izključit, saj bo za to skrbel prvi usmerjevalnik.
Wireless mora biti vključen (Enable)
MAC naslov ki se izpiše moramo vpisati v okvir WDS Link With prvega usmerjevalnika
Wireless način izberemo AP+WDS
B/G mode pustimo privzeto. A če smo spremenili na B pri prvem ga priporočljivo spremenimo tudi na drugem.
SSID mora biti enak kot pri prvem usmerjevalniku.
Broadcast naj bo vklopljen a iz razloga kot pri prvem ga je bolje izključit.
Kanal mora biti enak kot pri prvem usmerjevalniku.
WDS Link With pa vpišemo MAC naslov prvega usmerjevalnika

Odgovori