Kaj zdaj, se Američani res umikajo iz Telemacha?

Debata o vsem, kar ni povezano s Telemachom
Odgovori
Deky_
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2339
Pridružen: 14. Avg 2007 08:57
Telefon: Samsung Galaxy S9+

Kaj zdaj, se Američani res umikajo iz Telemacha?

Odgovor Napisal/-a Deky_ » 25. Avg 2016 23:30

Kaj zdaj, se Američani res umikajo iz Telemacha ali bodo še malo počakali?

Po trgu se šušlja, da sklad KKR prodaja celotno balkansko skupino United Group, vanjo naj bi do zdaj vložili okoli 1,2 milijarde evrov; viri blizu Američanov trdijo drugače

Operater Telemach, ki je močan predvsem pri širokopasovnem dostopu do interneta, po prevzemu Tušmobila pa se širi tudi na mobilnem trgu, utegne kmalu dobiti novega lastnika. Ameriški investicijski sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je pred letom in pol prevzel skupino United Group, v okvir katere sodi tudi operater Telemach, po neuradnih informacijah išče izhod iz skupine. Neuradni viri blizu Američanov sicer to zanikajo, medtem ko nekateri viri blizu domačih operaterjev slišijo drugače.

Preverjali smo govorice in kaj bi se lahko zgodilo. Kot morebitni kupci se omenjajo operaterji norveški Telenor, Telekom Austria in francoski Orange. Telekom Austria, ki je v lasti mehiškega Movila, je pri nas lastnik Simobila, ki že dlje časa išče priložnosti predvsem na fiksnem delu. Prevzeli so Amis, vendar pa Amis nima svoje infrastrukture oziroma je ima zelo malo.

Kaj menda hoče KKR?

Ob tem dodajmo, da je pričakovano, da skladi vložijo v podjetje in po nekaj letih iz družbe z dobičkom izstopijo. Torej tudi KKR - vsaj sčasoma.


Po neuradnih informacijah naj bi si KKR obetal kar poldrugo milijardo, a naj bi bil tak znesek malo verjeten. KKR naj bi v celotno skupino po nekaterih izračunih in neuradnih informacijah vložil 1,2 milijarde evrov. To je kar 400 do 500 milijonov evrov več, kot naj bi bil v sicer propadlem poskusu prevzema za Telekom Slovenije pripravljen odšteti Cinven.

KKR morebitne prodaje ne komentira, kot prej omenjeni operaterji, morebitni kupci, ne komentirajo nakupa.

KKR je sicer večinski lastnik United Group, solastnik z manjšim vložkom je še EBRD. KKR naj bi skladu Mid Europa Partners leta 2014 za skupino plačal 850 milijonov evrov, EBRD 50 milijonov evrov. Vlaganja so bila nato še precejšnja, denimo v mobilne frekvence okoli 20 milijonov evrov pa v nakup Tušmobila po neuradnih informacijah 120 milijonov evrov.

Kaj je United Group

Skupina United Group, katere ustanovitelj in predsednik upravnega odbora je Dragan Šolak, posluje pod blagovnima znamkama SBB in Telemach ter je navzoča na šestih trgih nekdanje Jugoslavije, na katerih ima 2,85 milijona uporabnikov. Zaposluje 2.700 ljudi in ima 377 milijonov evrov letnih prihodkov. Telemach, ki je del skupine, ima dobrih 70 milijonov evrov prihodkov. V skupino sodi tudi leta 2015 prevzeti Tušmobil.

Telemach je lani, v letu prevzema Tušmobila, posloval z dvomilijonsko izgubo. Predvsem so izstopali finančni odhodki za obresti in iz drugih obveznosti, ki so znašali okoli tri milijone evrov. Telemach je tudi povečal svoje obveznosti, in sicer dolgoročne s predlanskih 27 na skoraj 42 milijonov evrov in kratkoročne prav tako s 27 na skoraj 44 milijonov evrov. Pojasnila Telemacha, zakaj, še čakamo.
vir: http://www.finance.si/8848354/Kaj-zdaj- ... =472645330
Slika

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2341
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kaj zdaj, se Američani res umikajo iz Telemacha?

Odgovor Napisal/-a lithium » 26. Avg 2016 08:51

Cena, spet se bo vse vrtelo okoli previsoke cene :greensmart:
Administrator neuradnega foruma

Odgovori