Kolobocija z Italijo

Debata o vsem, kar ni povezano s Telemachom
Odgovori
Safre
Moderator
Moderator
Prispevkov: 800
Pridružen: 21. Jan 2009 10:55
Telefon: Galaxy S VII edge

Kolobocija z Italijo

Odgovor Napisal/-a Safre » 15. Mar 2016 21:17

Planet Siol: motenje radijskih frekvenc na meji z Italijo
Torek, 15.03.2016
Agencija odgovarja novinarju portala Planet Siol Črtu Kakerju.

Zakaj prihaja do motenja radijskih frekvenc na obmejnem območju z Italijo in ne tudi npr. sosednjo Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško?

Razlog za motnje pri sprejemu televizijskih in radijskih programov ob meji z Italijo je, da številni italijanski izdajatelji obratujejo na mednarodno neusklajenih frekvencah. Dovoljenja za to početje jim izdajajo italijanski organi, pri tem pa se sklicuje na notranjo zakonodajo. In to je bistvo težav. Italija namreč ni vgradila vseh mednarodnih pogodb v svoj pravni red (konkretno Sporazuma Ženeva 84). Povedano drugače, Italija uporablja radiofrekvenčni spekter v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in določili Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), ki urejajo uporabo frekvenc. Ker predpisi ITU sodijo v okvir mednarodnega javnega prava, Akos nima pravnega instrumenta, da vsili spoštovanje teh predpisov sosednji državi.

Po vedenju agencije so imele oziroma še imajo podobne težave vse sosede Italije.

Kakšne ukrepe je v preteklih letih sprejel AKOS, da bi zaščitil interese Slovenije in slovenskih radijskih postaj, ki oddajajo na frekvencah, ki jim ji je podelila vaša ustanova in za katero plačujejo frekvenčnino?

Agencija že več let prijavlja motnje sprejema slovenskih frekvenc pristojnim italijanski administraciji po postopkih, kot jih določa ITU. Teh prijav je že več sto, vendar se italijanska stran na prijave ne odziva. Leta 2005 je agencija prijavila Italijo Mednarodni telekomunikacijski zvezi (ITU) (najvišjemu mednarodnemu organu, ki ureja uporabo frekvenc) in postopek proti Italiji peljala preko številnih odborov, ki delujejo v okviru te zveze. Večkrat je bilo ugotovljeno, da Italija krši mednarodne sporazume in celo ustavo ITU. Ta je Italijo tudi večkrat pozval k spoštovanju sporazumov in bilateralnih dogovorov, vendar se Italija na to ni odzvala.

V nekaterih primerih konkretnih tožb italijanskih izdajateljev proti slovenskim agencija nudi strokovno pomoč. Pogoj je, da je o postopkih pred italijanskimi in/ali slovenskimi sodišči obveščena.

Predstavniki agencije tudi aktivno sodelujejo v medresorski delovni skupini za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijo, ki je bila ustanovljena leta 2012. Vodi jo Direktorat za informacijsko družbo pri MIZŠ.

Ali ste seznanjeni z odločbo okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je izdalo sklep o izvršbi v znesku dobrih 150 tisoč evrov v zadevi italijanske radijske postaje Radio Dance nad Radiom Center in kako komentirate odločitev sodišča?

S sklepom sodišča smo seznanjeni. Zadevo zaenkrat še proučujemo, se nam pa zdi nenavadno, da je sodba italijanskega sodišča, ki je pri svoji odločitvi v celoti ignorirala mednarodna pravila ITU, brez kakršnihkoli zadržkov izvršljiva v Republiki Sloveniji. Pri tem je najbolj problematično to, da slovenska radijska postaja, ki je bila v Italiji obsojena na plačilo odškodnine zaradi motenja, v Sloveniji oddaja v skladu z vsemi mednarodnimi in domačimi predpisi ter na podlagi veljavnih dovoljenj, ki jih je izdala slovenska država.

Ali ste seznanjeni s pozivom GZS-Medijske zbornice Slovenije vladi, v katerem jo poziva, naj zagotovi nemoteno uporabo njenih radijskih frekvenc na Primorskem? Kako komentirate ta poziv?

Z dopisom smo seznanjeni. Agencija deli zaskrbljenost Medijske zbornice nad neurejenimi razmerami ob italijansko slovenski meji.

Agencija je večkrat opozorila na tožbe talijanskih izdajateljev, ki pred italijanskimi sodišči tožijo slovenske izdajatelje, ker naj bi ti z uporabo mednarodno usklajenih frekvenc povzročali motnje na ozemlju Italije. Italijanski izdajatelji zahtevajo odškodnine, poznamo pa tudi primer, ko so zahtevali odstranitev oddajnika RTV Slovenije. Sodbe italijanskih sodišč temeljijo na njihovem notranjem pravu, ki zahteva, da njihova postaja nemoteno deluje na italijanskem ozemlju. Zaradi narave elektromagnetnega sevanja, ki ne pozna državnih mej, je taka razsodba absurdna, zato se v takih primerih morajo uporabljati predpisi sprejeti v okviru Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU). Vendar jih Italija ne upošteva, italijansko sodišče pa uporablja predpise, ki so približno sorodni našim stvarno pravnim predpisom. Potem ko dobijo spor na italijanskem sodišču, italijanski izdajatelji zahtevajo izvršbo te sodbe v Sloveniji na podlagi evropskih predpisov. Po mnenju agencije izvršba italijanske sodne odločbe, ki je v nasprotju s slovenskim in mednarodnim pravnim redom, ne bi smela biti dopustna. Slovenski izdajatelji namreč oddajajo na frekvencah, ki so jim bile podeljene v skladu s pravili ITU ter na podlagi veljavnih dovoljenj slovenske države.
VIR: http://www.akos-rs.si/?stranId=3608
Dnevnik: motenje radijskih frekvenc na meji z Italijo
Torek, 15.03.2016
Agencija odgovarja novinarju Dnevnika Blažu Petkoviču.

Kot je znano, je tržaško sodišče Radiu Center naložilo plačilo odškodnine v višini 150.000 evrov, ker naj bi najemali podobno frekvenco kot italijanska radijska postaja. Slovensko sodišče je odredilo izvršbo in izdajatelju blokiralo račun. Zanima me, kako Akos komentira ta zaplet. Bi morala država ukrepati v tem primeru glede na to, da je država Radiu Center zakonito dodelila "sporno" frekvenco? Kako naj se reši ta primer?

Po mnenju AKOS je poglavitni razlog za nastanek motenj v tem, da Italijanska Republika svojim radijskim postajam dodeljuje FM frekvence neupoštevanje pravila iz mednarodnih sporazumov ITU (konkretno Sporazuma Ženeva 84). Posledica nespoštovanja je, da se slovenske in italijanske radijske postaje medsebojno motijo, zaradi česar prihaja do sodnih sporov tako na slovenski predvsem pa na italijanski strani.

Problematika motenj ob meji z Italijansko Republiko je kompleksna in ima dolgo zgodovino. AKOS po svojih močeh skuša ves čas zaščititi slovenske radijske postaje, ki delujejo v skladu z vsemi mednarodnimi in domačimi predpisi ter na podlagi veljavnih dovoljenj, ki jih je izdala slovenska država. V zvezi s tem AKOS v okvir svojih pooblastil obvešča italijansko stran o motnjah ter pri pristojnih italijanskih inštitucijah urgira, da naj se te motnje odpravijo (skupaj več 100 prijav motenja). AKOS prav tako aktivno sodeluje v medresorski delovni skupini, ki pod vodstvom Direktorata za informacijsko družbo MIZŠ skuša pomagati pri reševanju navedene problematike. Po mnenju agencije bi morala Slovenija v bilateralnih odnosih z Italijo poskrbeti, da se frekvenčne motnje odpravijo in se mednarodnopravni sporazumi dosledno spoštujejo.

Agencija je večkrat opozorila na tožbe talijanskih izdajateljev, ki pred italijanskimi sodišči tožijo slovenske izdajatelje, ker naj bi ti z uporabo mednarodno usklajenih frekvenc povzročali motnje na ozemlju Italije. Italijanski izdajatelji zahtevajo odškodnine, poznamo pa tudi primer, ko so zahtevali odstranitev oddajnika RTV Slovenije. Sodbe italijanskih sodišč temeljijo na njihovem notranjem pravu, ki zahteva, da njihova postaja nemoteno deluje na italijanskem ozemlju. Zaradi narave elektromagnetnega sevanja, ki ne pozna državnih mej, je taka razsodba absurdna, zato se v takih primerih morajo uporabljati predpisi sprejeti v okviru Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU). Vendar jih Italija ne upošteva, italijansko sodišče pa uporablja predpise, ki so približno sorodni našim stvarno pravnim predpisom. Potem ko dobijo spor na italijanskem sodišču, italijanski izdajatelji zahtevajo izvršbo te sodbe v Sloveniji na podlagi evropskih predpisov. Po mnenju agencije izvršba italijanske sodne odločbe, ki je v nasprotju s slovenskim in mednarodnim pravnim redom, ne bi smela biti dopustna. Slovenski izdajatelji namreč oddajajo na frekvencah, ki so jim bile podeljene v skladu s previli ITU ter na podalagi veljavnih dovoljenj slovenske države.
VIR: http://www.akos-rs.si/?stranId=3609
Slika

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2341
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kolobocija z Italijo

Odgovor Napisal/-a lithium » 16. Mar 2016 16:11

Me res zanima, kako okrajno sodišče v Ljubljani potrdi to odločbo. Po moje se jim niti sanja ne, za kaj se sploh gre :confused:
Administrator neuradnega foruma

Safre
Moderator
Moderator
Prispevkov: 800
Pridružen: 21. Jan 2009 10:55
Telefon: Galaxy S VII edge

Re: Kolobocija z Italijo

Odgovor Napisal/-a Safre » 16. Mar 2016 17:59

Problem je v zakonodaji - naše sodišče enostavno mora potrditi izvršbo, ki ima podlago v pravnomočni sodbi sodišča drugih EU držav. Izvorni greh je ignoranca lahov, ki se opirajo samo na svojo zakonodajo, mednarodne "zavezujoče" pogodbe pa kršijo. Nasankajo seveda mali, trenutno predvsem pri nas... Ko bo dovolj kršiteljev na italijansko strani plačalo take kazni, se bo sosednja država hitro zganila.
Slika

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2341
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Kolobocija z Italijo

Odgovor Napisal/-a lithium » 17. Mar 2016 08:50

"Ko bo dovolj kršiteljev na italijansko strani plačalo take kazni" ... ravno ta del je zelo vprašljiv. Odločitev našega sodišča bi bila pa pri njih na "ignore". :jezen:
Administrator neuradnega foruma

Odgovori