Mirko Tuš dobil lepega »miklavža«

Debata o vsem, kar ni povezano s Telemachom
Odgovori
Safre
Moderator
Moderator
Prispevkov: 800
Pridružen: 21. Jan 2009 10:55
Telefon: Galaxy S VII edge

Mirko Tuš dobil lepega »miklavža«

Odgovor Napisal/-a Safre » 23. Dec 2015 12:55

Mirko Tuš dobil lepega »miklavža«: spet je rešen stečaja, bo pa moral biti bolj priden

07.12.2015 22:30 Finance 239/2015

Banke upnice skupine Tuš so včeraj dosegle načelni dogovor in sklenile, da bo Mirko Tuš novi, že tretji reprogram posojil dobil najpozneje do prve polovice januarja 2016. Razkrivamo, kaj predvideva novi dogovor. Se lahko še zaplete?

Parklji niso imeli šans: Mirka Tuša je Miklavž obilno obdaroval, dobil je novi reprogram posojil, že tretjega od začetka krize. Fotomontaža: finance
Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih bo Tuš mesečno plačeval obresti, glavnico pa le četrtletno. Imamo tudi dobro novico za Tuševe dobavitelje: poleg glavnice bo iz denarnega toka Tuš moral zmanjševati tudi dolg do dobaviteljev. Konec minulega leta jim je ostal dolžan skoraj 122 milijonov evrov, naši viri iz bank pravijo, da je letos obveznosti do dobaviteljev nekoliko manj, a še vedno prek 100 milijonov evrov.

Tuš bo moral dobro zavihati rokave, nima veliko časa

Do konca reprograma, to je do konca leta 2018, bo moral Tuš hkrati prodati vse poslovno nepotrebno premoženje. Gre predvsem za premoženje, ki ga je kupil na lizing, najvrednejši je trgovski center Planet Tuš Koper. Terjatev do koprskega centra je v lasti Hete, slabe banke avstrijske Hypo banke. In v tej, smo že razkrili, ne nameravajo več popuščati.

Heti namreč niso podaljšali roka delovanja, kot ga bodo državni slovenski slabi banki DUTB - do konca leta 2018 mora Heta v likvidacijo in pika. To pa pomeni, da ima Mirko Tuš - to so mu že sporočili - še največ pol leta časa, da proda center v Kopru. Sicer ga bo Heta zaplenila in prodala sama.

Med poslovno nepotrebno premoženje skupine Tuš sicer sodi vse, kar ni vezano na osnovno dejavnost v Sloveniji, predvsem gre za zemljišča v tujini.

Če bo Mirko priden ...

Če bo Tuš tokrat izpolnil zahteve bank - te ga rešujejo že od leta 2010, tokratni reprogram je že tretji, od julija lani pa Tušu bankam sploh ni bilo treba plačati niti centa -, bo od zdajšnje skupine ostal le trgovski del, torej Engrotuš.

Ta je lani imel vsega 487 milijonov evrov prihodkov, prvič po letu 2005 je prodal za manj kot pol milijarde evrov, in vsega 2,52 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA). Lanske rezultate, ki jih Tuš uradno še vedno skriva pred očmi javnosti, saj jih AJPES še vedno ni predložil, smo razkrili v članku Katastrofalno - a uradno skrito - lansko poslovanje Engrotuša.

»Sporazum (MRA) je soliden, ker se poslovanje v celotnem letošnjem letu res izboljšuje, računamo tudi na uspešen december,« pravi eden od naših bančnih sogovornikov. A spomnimo, Tušu vse leto ni bilo treba bankam plačati ne glavnice ne obresti. V nekaterih bankah upnicah pa bentijo, da "vse skupaj ni nič". Se lahko še zaplete?

Če bo Tuš torej izpolnil vse zahteve bank, si bo lahko izposloval še dodaten reprogram posojil, do konca leta 2020.

Koliko natančno skupina Tuš dolguje bankam, uradno ni znano, saj ni bilanc. Neuradno pa gre za nekaj manj kot 400 milijonov evrov dolga do bank.

Iz Tuša včeraj niso poslali komentarja.

Več o dogajanju v Tušu, tudi načrtih državnega sekretarja Tadeja Slapnika s potrošniško zadrugo, lahko preberete v članku Ojoj, Mirko Tuš.
VIR: http://www.finance.si/8839179/Mirko-Tu% ... =447943950
Slika

Uporabniški avatar
avgi
Stari maček
Stari maček
Prispevkov: 1120
Pridružen: 11. Sep 2007 13:17
Telefon: Honor 6c
Kraj: Prebold

Re: Mirko Tuš dobil lepega »miklavža«

Odgovor Napisal/-a avgi » 31. Dec 2015 19:30

Slika
Slika
Slika

Odgovori