Stran 1 od 1

Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 26. Sep 2011 14:10
Napisal/-a avgi
Zbogom, mobilni operaterji! Sedaj je čas za Google.

Pozabite Mobitel, Simobil, Tušmobil, Vodafone, T-Mobile in druge mobilne operaterje. Vse kaže, da se uresničujejo napovedi, da bo Google v nekaj letih spremenil mobilno industrijo, kot jo poznamo danes oziroma vlogo obstoječih mobilnih operaterjev zreduciral na vlogo navadnih podizvajalcev - ponudnikov gole infrastrukture.

Več zaposlenih pri Googlu je v preteklih dneh dobilo Googlov mobilnik Nexus S z Googlovo SIM kartico. Slednja je povezana z več operaterji, med drugim britanskim Vodafonom in Orangeom. Google je tako de facto postal virtualni mobilni operater (MVNO).

Virtualni mobilni operater je operater brez lastnega mobilnega omrežja. Namesto tega sklene pogodbe za uporabo omrežij drugih mobilnih operaterjev z lastno infrastrukturo. V Sloveniji so takšni operaterji Debitel, Izimobil in MMobil, deloma pa tudi Tušmobil in T-2 (na območjih kjer nimata lastne infrastrukture).

Glede na to, da Google zadnja leta pospešeno razvija storitve za govorno komunikacijo (Google Voice, Gmail Voice), da je nedavno kupil mobilno divizijo Motorole ter glede na uspehe, ki jih žanje z Androidom, nekateri poznavalci že napovedujejo, da bo Google v nekaj letih povsem zavladal mobilnemu svetu.

Slika

Vir: dne.enaa.com in androidcommunity.com

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 26. Sep 2011 14:35
Napisal/-a pierson
Spet enaa piše takšne članke da ti je hudo...


Google Mobile če bo nekje posloval kot virtualni mobilni ponudnik, mislim da bomo prej v nogometu svetovni prvaki, kot pa bo google mobile prišeč v slovenijo.

slovenija je zelo nezanimiv trg za takšne korporacije, poleg tega pa je visoka penetracija uporabnikov mobitela , simobila & co, tako da se bi jim taki podvigi hitro odbili v glavo.

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 26. Sep 2011 15:04
Napisal/-a SvetIdej
Edino bomba bi se lahko zgodilo, da bi začel kupovati "prave" mobilne operaterje. Torej da bi imeli svojo infrastrukturo.

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 26. Sep 2011 16:11
Napisal/-a delboy
DreamDesign napisal/-a:Edino bomba bi se lahko zgodilo, da bi začel kupovati "prave" mobilne operaterje. Torej da bi imeli svojo infrastrukturo.

:thumbs:


Prej bo veljalo, da bo mogel google ter vsi ostali ala facebook, skyp itn., posebej plačati za izvajanje svojih storitev na omrežju kot pa obratno :greensmart:

Virtualno je virtualno, fizično pa fizično :biggrin:

Lp.

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 03. Mar 2015 00:10
Napisal/-a avgi
Google v ZDA postaja tudi mobilni operater

Tehnološki gigant Google bo prav kmalu postal tudi operater mobilne telefonije, je na konferenci v Barceloni razkril produktni vodja Sundar Pichai. "Ponudba bo na voljo v prihodnjih mesecih, za začetek v ZDA," je dejal po poročanju LeFigaro.fr .

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 03. Mar 2015 16:51
Napisal/-a lithium
In prej kot slej tudi v Evropi...Sloveniji... kaj pa to pomeni za "tamale" operaterje....

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 03. Mar 2015 17:50
Napisal/-a Deky_
V Sloveniji siguno še lep cajt ne..Ker smo kot trg zelo ne zanimiv samo poglej primer Vege ki je ameriški je še z trga in s tem odganja misel bilo kerega drugega operaterja da bi prišel na Slovenski trg..

Tak da v Sloveniji tega siguno ne bomo videli..

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 03. Mar 2015 19:54
Napisal/-a avgi
lithium napisal/-a:In prej kot slej tudi v Evropi...Sloveniji... kaj pa to pomeni za "tamale" operaterje....
EU želi tako ali tako zmanjšati število operaterjev. Tako bodo ostali samo še "veliki". :greenneutral:

Re: Novo pri Google Mobile (MVNO)

Objavljeno: 04. Mar 2015 22:03
Napisal/-a avgi
To sem imel v mislih... :ahhh:
Orange si želi Telecom Italia

Francoski telekomunikacijski velikan Orange razmišlja o prevzemu zadolženega italijanskega telekoma. Uspešen prevzem bi pomenil nadaljnjo konsolidacijo na evropskem trgu in novo gigantsko podjetje.

Stephane Richard, prvi mož Orangea, meni da bi prevzem italjanskega telekoma okrepil položaj francoskega velikana.Stephane Richard, prvi mož Orangea, meni da bi prevzem italjanskega telekoma okrepil položaj francoskega velikana.
Konsolidacija na evropskem trgu se nadaljuje

Poslovni dnevnik Wall Street Journal navaja prvega moža Orangea Stephana Richarda, ki je na konferenci Mobile World Congress izjavil, da razmišlja o ponudbi za prevzem Telecoma Italia, s čimer bi okrepil položaj na izjemno aktivnem evropskem telekomunikacijskem trgu. Naj spomnimo, da se je lani zgodilo več odmevnih združitev, trendu pa ni videti konca. Britanski BT je nedavno prevzel mobilnega ponudnika EE (v skupni lasti Deutsche Telekoma in Orangea), Hutchinson Whampoa pa razmišlja o prevzemu španske Telefonice. Konsolidacija se dogaja tudi na domačem trgu, Telekom Slovenije je nedavno v celoti prevzel Debitel.
Italjani za zdaj zanikajo vse

Telecom Italia je v uradni izjavi zanikal kakršnakoli pogajanja, medtem ko je francoski časnik Journal du Dimanche že pred konferenco pisal o poslovnih interesih Orangea, ki naj bi s prevzemom želel ustvariti novega telekomunikacijskega velikana z globalnim dometom. Prevzem bi bil za Orange nadaljevanje trenda, ki ga je začel lani s prevzemom španskega mobilnega ponudnika Jazztell za 3,4 milijarde evrov.
Italijanski dolgovi

Tudi sicer je Orange že danes precej večji od italijanskega sodobnika, ima kar 170 tisoč zaposlenih in svoje storitve zagotavlja 230 milijonom uporabnikov. Italijanski telekom je s 65.623 zaposlenimi vpleten tudi v druge posle, je solastnik medijske hiše Telecoma Italia Media, podjetja Olivetti, v njegovo lastniško strukturo pa je vse bolj vpeta tudi španska Telefonica. Podjetje je sicer precej zadolženo, skupaj za dobrih 26 milijard evrov, z mobilnim ponudnikom TIM pa je aktivno tudi na brazilskem trgu.

Avtor: Bojan Amon // planet SiOL.net