Opozorilo - nateg ob obisku strani gmai.com

Vse kar ne spada v ostale forume. Telemach zabava, ohranjevalniki zaslona, melodje ...
Odgovori
Sova
Novinec
Novinec
Prispevkov: 26
Pridružen: 06. Apr 2011 19:06
Telefon: Nokia XYZ :-\

Opozorilo - nateg ob obisku strani gmai.com

Odgovor Napisal/-a Sova » 27. Sep 2012 22:54

Pismo, sem besen ... :hudajeza:

Ponavadi podobne nasvete dajem drugim. Internet uporabljam ze od sredine 90ih, mobilni telefon odkar je Mobitel prodajal Mobiregle :klic: ... Tako sem podmazan z vsemi moznini "zavbami" glede raznovrstnih scamov ... Vsaj tako sem si mislil. Dosedaj me niso se nikdar 'nategnili'. Danes se je pa to ravnokar zgodilo meni. :jok:

Danes ze cel dan sedim za racunalnikom, in resujem nek problem. Iscem nasvete za mozne resitve s pomocjo strica Googla. Posledicno se mi je ze po trilijontem obisku na google.com vtisnilo v spomin, da Google danes praznuje svoj 14. rojstni dan.

Pred cca. eno uro zelim na svojem gmailu accountu preveriti vsebino nekega starega maila. Gmail me, kot ze nickolikokrat v zadnjih mesecih vprasa za tel. st., ... Polje ignoriram in pustim prazno, saj se zavedam, da nerad posiljam svoje osebne podatke drugim podjetjem, pa ceprav je to Google. Skocim naprej, nakar izkusim tezave z Wifi-jem. Ker je bil dolg dan, si mislim, Wifi na laptopu bom ze kateri drug dan popravljal. Nic, se odlocim zamenjati racunalnik, in se usedem za drugega, ki ga imam prek ethernet kabla povezana routerjem.

Ker na drugem racunalniku nimam namescenega email clienta, a zelim preveriti vsebino tistega maila, zazenem chrome. Namesto gmail.com v URL polje pomotoma in nevede vtipkam gmai.com ... In naletim na spletno stran z dizajnom, ki precej spominja na Google surveys z naslovom GiveAways, ki precej spominja na Google fonte in ikonografije. Skratka vse zgleda legit. Zraven so se narisani rojstnodnevni baloni itd. ... Spletna stran me pozove, naj izpolnem kratko anketo, in se potegujem za eno izmed zanimivih nagrad. In ker so nagrade precej mamljive (iPad, iPhone 4S, MB Air, etc.), in ker ravno kupujem iPad, in ker ze cel dan vem, da Google praznuje rojstni dan, in ker sem pokonci ze od 5ih zjutrja, in ...itn. ...Si mislim, lej Google praznuje, in v zameno za izpolnjeno anketo in mojo telefonsko stevilko mi dajo zastonj iPad. In se odlocim izpolniti survey. Kratka anketa. Izmed osebnih podatkov zelijo le telefonsko, ki pa je Googlu (zgoraj omenjeno se nikdar nisem posredoval) ... Mislem si: "Hej, vse skupaj zgleda legit, in sej me nic ne kosta.Tole telefonsko jim dam." :biggrin: ... "iPada se pa tudi ne bi branil." :klic:

Pisuka, Poldi. Sem se motil. :doh:

Takoj po vnosu telefonske stevilke zacnem na telefon prejemati SMS-e. Vsega skupaj stiri. Preberem podrobno vsakega posebej, in ugotovim, da sem se ravnokar prijavil na neke MundoMe nagradne igre, v sklopu katerih mi vsak teden nameravajo posiljati po dva SMS-sa, katere mi bodo zaracunali po 2,49 Eur / SMS. :zacuden:

Takoj zasvicam. :ahhh:

Grem brskat po Googlu, in naletim na tale zapis ... http://www.had.si/blog/2011/10/13/mundo ... -spam-sms/
in pa tole ... http://productforums.google.com/forum/# ... dNE0nyMHj0

Nakar v enem izmed SMS-sov preberem, naj poslje SMS z vsebino 'soccer stop' na 6677. Za vsak prime posljem se 'stop'. Takoj dobim povratni SMS, da sem izpisan iz vseh nagradnih iger. Pri drugem pa ze prejme, da moja stevilka ni prijavljena na nobeno nagradno igro podjetja MundoMe.

Nakar se spomnim, da lahko preverim se na portalu MojTusmobil, koliko so mi ze zaracunali, in pod 'Dodatna poraba' ze vidim znesek v visini 4,98 Eur. Si mislim: "E, jebiga, ena delovna ura je sla po gobe."


Moj nasvet: previdno pri uporabi spletnega gmaila in previdno pri tipkanju url-jev! Oko sokolovo! Ce ste utrujeni, rajsi zapreti laptop, in nadaljvati z resevanji problemov, ko je clovek spocit, in mozgani lazje prestrezejo pdb. scame. :pogodba:


Vprasanje: v trenutem obracunskem obdobju imam se na voljo cca. 180 enot. Mene zanima, ali mi bo Tusmobil zgornji znesek 4.98 Eur trgal iz 180 enot, ali mi bodo dodatno zaracunali k ceni paketa? :nevem:
Hvala za odgovor!

Uporabniški avatar
SvetIdej
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2924
Pridružen: 26. Jul 2010 09:55
Telefon: Nexus 5
Kontakt:

Re: Opozorilo - nateg ob obisku strani gmai.com

Odgovor Napisal/-a SvetIdej » 27. Sep 2012 23:00

dodatno zaračunali, ker ti plačjivi SMS-i ne gredo iz zakupljenih minut.
Slika

Sova
Novinec
Novinec
Prispevkov: 26
Pridružen: 06. Apr 2011 19:06
Telefon: Nokia XYZ :-\

Re: Opozorilo - nateg ob obisku strani gmai.com

Odgovor Napisal/-a Sova » 27. Sep 2012 23:14

SvetIdej, hvala za hiter odgovor.

P.S.: Pa bi ja moral posumiti ze pri vnosu prejete pin#, ... Ma saj vem kaj mi je bilo: Na eni strani zelja, na drugi utrujenost, dolg dan ... Killer kombinacija. Ena izkusnja vec ... Live and learn, I say!

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2345
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Opozorilo - nateg ob obisku strani gmai.com

Odgovor Napisal/-a lithium » 28. Sep 2012 09:07

Sem tudi sam opazil, da se pojavlja več strani z mamljivimi nagradami, ki te želijo včlaniti v ta klub. Potem pa njihov SPAM zaračunajo po 2.49€ :wallbash:
O tem je bil zadnjič celo članek v nekem časopisu.
Administrator neuradnega foruma

Odgovori