Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Splošno o Telemachovi mobilni telefoniji
Bajkman
Znanec
Znanec
Prispevkov: 253
Pridružen: 09. Dec 2011 11:30

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 11. Jan 2019 12:42

Hvala za te zanimive in koristne informacije.

Vidim, da kar nekaj veš, pa bi izkoristil in vprašal še glede AMR-WB v GSM? Tehnično je mogoč, a pri nas nihče nima. V tem primeru pa bi bilo skoraj bolje imeti samo GSM900 + LTE. In pravzaprav počasi opustitev UMTS.

Vse kaže, da pri Telekomu tudi gre v to smer, a brez AMR-WB in s slabo pokritostjo LTE
Slika

Uporabniški avatar
Ogo
Tušmobilovec
Tušmobilovec
Prispevkov: 25
Pridružen: 01. Sep 2007 12:13
Telefon: Huawei P30 Pro

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Ogo » 11. Jan 2019 14:37

AMR-WB na GSM je čista potrata spektra.
UMTS je dve desetletji naprej od GSM, zato je furanje samo GSM + LTE v resnici slaba izbira.

GSM se je v precej državah na svetu preprosto že ukinil.

Bajkman
Znanec
Znanec
Prispevkov: 253
Pridružen: 09. Dec 2011 11:30

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 11. Jan 2019 15:40

Sem tudi sam slišal o ukinitvi GSM. Po spominu Indija, Avstralija,...

Pa hvala za vsa ta pojasnila. :thumbs:
Slika

Deky_
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2338
Pridružen: 14. Avg 2007 08:57
Telefon: Samsung Galaxy S9+

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Deky_ » 11. Jan 2019 16:17

Bolje je furat UMTS + LTE.. GSM pa počasi ukinit a to ni daleč ;)
Slika

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Znanec
Prispevkov: 80
Pridružen: 04. Dec 2007 09:23
Telefon: NOKIA
Kraj: Goriška Primorska

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 18. Jan 2019 10:08

Preden bodo ukinili GSM bo potrebno veliko naprav menjati(ne samo telefonov) ki uporabljajo samo to tehnologijo za komunikacijo. In to zagotovo ne bo majhen strošek in problem. Upam le da bomo pred dokončno ukinitvijo obveščeni najmanj dve leti prej.

Bajkman
Znanec
Znanec
Prispevkov: 253
Pridružen: 09. Dec 2011 11:30

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 27. Jan 2019 14:29

Morda nekaj, kar sem jaz opažal, ko sem imel še Telekom signal na Spar mobil, isto opaža tudi kolega gozdar, ki je Telekom naročnik. Par dni nazaj je s Telekomom podpisal nov aneks zaradi nakupa S9.

Tisto, kar je pri Telekomu težava, je prenos podatkov na GSM 900. Včasih se ne da niti poslati sporočila preko Viberja. Pa je moč signala več kot dobra. Klic dela v redu, telefon kaže poln signal, nisem pa bil pozoren na dBm. Saj boste rekli, jaka muda, pa se priključi preko LTE, UMTS. Ampak ne gre, saj ima Telekom izven mest večinoma samo GSM, po gozdovih pa sploh.

Sem mu predstavil A1, šla sva skupaj na teren. Poleg je šel še drugi njegov kolega, ki je prav gozdar in ki pa ima A1 naročniško razmerje. Na več mestih, kjer prvi (Telekomovec) ne more poslati Viber sporočila ali tekstovno odgovoriti na email, lahko A1-ovec) gledal youtube posnetke v HD resoluciji na LTE omrežju. No, kar ga je pa sploh streslo, da isto lahko delam tudi jaz na teh lokacijah preko Telemacha... :biggrin:

In sedaj dela takole :headbash: , da ni raje vzel telefona in podpisal aneksa na A1. In se še odloča, če je zanj bolje odplačati telefon, prekiniti aneks in skleniti drugo naročniško razmerje na A1, ali pa ohraniti aneks pri Telekomu in skleniti dodatno razmerje pri A1. S9 namreč omogoča dve SIM-ki (duos).

On ima manjše doo podjetje in je direktor, ki dela tudi z rokami v gozdu in mu je možnost prejemanja in pošiljanja emailov, priponk itd iz gozda vitalnega pomena. Se pa ni zavedal, da je to mogoče, a ne pri Telekomu.
Slika

Deky_
Specialec
Specialec
Prispevkov: 2338
Pridružen: 14. Avg 2007 08:57
Telefon: Samsung Galaxy S9+

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Deky_ » 27. Jan 2019 14:31

Ja sam to pa je čudno za Telekom ki pravi da ma naboljše omrežje oh in sploh ostalo :greensmart: :biggrin:
Slika

Bajkman
Znanec
Znanec
Prispevkov: 253
Pridružen: 09. Dec 2011 11:30

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 27. Jan 2019 14:38

Ne vem, a to so postale že navadne laži. Ima pokritost kot A1, AMPAK samo glede GSM. Na UMTS in LTE pa predvsem zaradi za doseg manj primernih frekvenc, konkretno zaostaja za A1 in tudi za Telemachom.

Glede signala za pogovor je zame situacija sledeča: A1 = Telekom > Telemach
Glede prenosa podatkov: A1 >Telemach > Telekom
Generalno: A1 > Telemach > Telekom
Slika

Bajkman
Znanec
Znanec
Prispevkov: 253
Pridružen: 09. Dec 2011 11:30

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 22. Apr 2019 21:45

No, kot so GSM900 ugasnili, ga sedaj že skozi cel april masovno "prižigajo" nazaj. Je že kar nekaj baznih na EGSM900, občutek pa imam, da mislijo to narediti povsod.

Predvsem je to dobro za tiste uporabnike s starejšimi telefoni brez UMTS900 (pa tudi nove se še dobi brez UMTS).
Zadnjič spremenil Bajkman, dne 26. Apr 2019 11:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Ogo
Tušmobilovec
Tušmobilovec
Prispevkov: 25
Pridružen: 01. Sep 2007 12:13
Telefon: Huawei P30 Pro

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a Ogo » 25. Apr 2019 22:25

GSM900 je že na voljo na večini baznih postaj po celotni Sloveniji, kmalu bo pa na vseh.
Huawei CloudAir tehnologija v akciji, na bazni sedaj sobivata GSM in UMTS na 900 MHz istočasno.

Uporabniški avatar
lithium
Administrator
Administrator
Prispevkov: 2323
Pridružen: 17. Apr 2007 16:49
Telemach paket: Free2Go Revolucija
Telefon: iPhone8
Dodatni paketi: EON light(100/50net)
Kraj: Celje

Re: Bo Telemach res ugasnil GSM 900Mhz?

Odgovor Napisal/-a lithium » 26. Apr 2019 18:11

Zanimivo so tole poimenovali. "Huawei CloudAir" :)

https://www.huawei.com/nz/about-huawei/ ... l-spectrum

Očitno gre tudi kombinacija GSM + LTE:
Huawei’s solution enabled greater flexibility in the way that blocks of 900 MHz spectrum could carry both 4G and 2G traffic and assign spectrum dynamically between 4G and 2G services based on customer demand.
Administrator neuradnega foruma

Odgovori