Stran 1 od 1

Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 03. Okt 2014 07:38
Napisal/-a lithium
Članek iz današnjih financ. Kaj menite, da je bolje? :mislec:
Vir: http://www.finance.si/8810576/Telekom-A ... c=pj031014


Po dokumentaciji o poslovanju Tušmobila Mirka Tuša brodita Telekom Austria in Telemach, smo izvedeli neuradno. Bo Tušu do konca leta uspelo zadovoljiti svoje upnike?

»Zainteresirani smo za vse družbe, ki so naprodaj v Sloveniji, od Tušmobila in Debitela do T-2 in manjših kabelskih operaterjev. Bolj podrobno pa tega, dokler so postopki v teku, ne moremo komentirati,« pravijo v družbi United Group, ki je lastnica Telemacha.

Podobno pravijo v Simobilu, kjer prevzemne tarče pregleduje njihova mama Telekom Austria.

Bo Tuš tokrat zadovoljen?

Prodajna cena bi lahko po naših neuradnih informacijah dosegla 150 milijonov evrov. Toliko je Mirko Tuš za Tušmobil želel pred leti, ko so mu zainteresirani kupci ponujali zgolj okoli 50 milijonov evrov in jih je zavrnil.

Po tem se je poslovanje Tušmobila precej popravilo. Prihodki so operaterju v letošnjem polletju glede na lansko zrasli za 7,7 odstotka, na skoraj 40 milijonov evrov.

Še bolj pa se je popravila dobičkonosnost družbe - iz poslovanja za skoraj dva milijona evrov, 1,5 milijona čistega dobička pa je popravilo slabih sto tisočakov lanske čiste izgube ob polletju.

V Tušmobilu dogajanja ne komentirajo, dokler je postopek v teku.

Tuš pravzaprav nima izbire

Tuš Holding Mirka Tuša mora Tušmobil prodati zaradi prezadolženosti - to so mu naročile banke upnice, ki so mu pred meseci že drugič reprogramirale posojila. Skupina Tuš je konec leta 2012 dolgovala še 344,75 milijona evrov, koliko so dolgovali konec minulega leta, v družbi ne povedo. Predzadnji reprogram posojil je Tuš pri bankah izposloval leta 2010 in posojila podaljšal do leta 2017. A je zaveze lani že kršil, smo razkrili februarja.

Dogovor skupine Tuš z bankami iz konca julija prinaša velike spremembe: da bo Tuš lahko odplačal vsaj del svojih posojil, bo moral poslovno nepotrebno premoženje, v prvi vrsti Tušmobil, prodati čim prej, če se bo dalo, do konca leta.

Prav tako bo Mirko Tuš odslej moral poslušati tuje svetovalce, ki so jih zahtevale banke. Ti bodo morali določiti povsem nov koncept, saj zdajšnji ni več vzdržen.

Šele po tem, ko bo prodan Tušmobil, tako naši viri iz Tuševih upnic, bo znano, ali bo trgovski del Tuša sploh lahko še vzdržal. Engrotušu, trgovski družbi, namreč že dolgo upada tržni delež. Ob tem ni izključena niti konverzija dela dolga v kapital, v skrajni sili odpis. Ob tem pa bo Mirko Tuš, še pred leti najbogatejši Slovenec po oceni revije Manager - ki pa se je tudi preveč zakreditiral -, za trgovsko družbo verjetno moral najti strateškega partnerja.

»Odprti smo za vse vrste povezav, ki bodo kupcem prinesle dodano vrednost,« je bilo vse, kar so sredi junija, ko smo razkrili bančne zahteve, povedali v Tušu.

Re: Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 03. Okt 2014 10:02
Napisal/-a Safre
Če bo kupec TA, se glede cen storitev globalno na celotnem mobilnem trgu v državi, ne obeta za stranke nič kaj rožnatega ... Telekom in Si.mobil se bosta v tem primeru zelo hitro "zmenila" glede postopnega dvigovanja cen, seveda tako, da regulator ne skoči pokonci...

Re: Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 03. Okt 2014 13:19
Napisal/-a Deky_
Sam mislim da regulator oz. Akos ne bo dovolil prodaje istemu lastniku kot je Si.mobil-ov...

Re: Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 03. Okt 2014 15:07
Napisal/-a Safre
Misliš, kot regulator, ki je dovolil prodajo Mercatorja brez kakršnih koli zavez?

Regulator bo težko prikazal ogrožanje konkurence, vsaj v številkah, ki v primeru prodaje še vedno kažejo na konkurenco Telekom-Si.mobil ... da pa bi prepovedal prodajo zaradi možnosti izkrivljanja konkurence s strani omenjenih na podlagi neosnovanega strahu in dvomov, pa dvomim, da si lahko privošči ...

Re: Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 03. Okt 2014 17:31
Napisal/-a SvetIdej
Mislim, da se bo Simobil zadovoljil s T-2, Telemach pa bo dal višjo ceno za Tušmobil.

Za Telemach je nakup Tušmobila skoraj biti ali ne biti.

Če bi prišlo do združevanja Si.mobila in Tušmobila bo verjetno Si.mobil moral vrniti Tušmobil spekter nazaj. In bo potem spet dražba za 3. operaterja. Si.mobil ga ima trenutno maksimalno še sprejemljivo za EU regulatorja Berec,

Re: Telekom Austria in Telemach bi Tušmobil

Objavljeno: 04. Okt 2014 10:53
Napisal/-a lithium
Hja, v naši državici je vse možno... TA verjetno res ne bi imel nobenih omejitev.
Telemach pa se je tudi resno podal v mobilni segment... vprašljiva je pa kvaliteta storitev.

Ampak moje mišljenje je, naj se proda. Čimprej. Tuš se pa naj začne ukvarjati z osnovno dejavnostjo, to je trgovino, ki že precej izgublja tržni delež.